maandag 1 augustus 2022

1/8 noord frankrijk

vandaag een zwaar bewolkte dag, niet zo warm en eventjes wat regen.
we reden eerst naar amiens, en terwijl we daar rondliepen kwamen we toevallig ook nog de andere, franse gasten van de chambre d’hotes waar we overnacht hadden daar tegen.
we bewonderden alle bijzondere gebouwen, kerken, kathedraal en de bijzondere klok en zagen ook het standbeeld van jules verne vóór het stadhuis,
want jules verne heeft hier 18 jaar gewoond.
  

daarna reden we verder door het glooiende landschap van noord frankrijk, waar we tijdens een regenbui wat frites hebben gegeten van een friterie en toen door een domme franse camper eigenaar aangereden werden. het was niet zo heel erg, maar toch !
wij stonden geparkeerd op een parkeerterrein voor het stadhuis van st pol dat frietje te eten, met naast ons 1 lege plek, en daarnaast een andere auto.
toen dacht die camper eigenaar dat hij wel ff tussen ons door kon rijden, en dat ging ook wel, maar net! en toen maakte hij direct na ons een scherpe bocht naar links en reed met een flinke dreun met zijn rechterachterkant tegen onze linkerbuitenspiegel aan, en daar viel toen een deel van naar beneden.
na wat flink schreeuwen konden we hem stoppen en laten zien wat hij gedaan had en ook onze geparkeerde buurman laten bevestigen dat hij dat echt gedaan had, want hij geloofde het niet erg en zijn vrouw later ook niet zo, en hij zag geen schade aan zijn camper… 
nou ja na wat proberen konden we het onderdeel weer op de spiegel klemmen maar er zaten wel een paar krassen op!
dus we zeiden betaal ons maar iets voor de schade, want ja mooier was hij er niet van geworden en dat was echt zijn schuld, nou ja onder morren gaf hij een briefje van 10 en reed verder….

we eindigden in saint omer /sint omaars een plaatsje dat vroeger tot de zuidelijke nederlanden behoorde, en waar een voorvader nog ooit gewoond heeft….
   

balthazar elmendorp was in 1749 in rheinsberg in duitsland geboren en daarna naar delft verhuisd, waar hij ook met zijn eerste vrouw getrouwd is en een dochter kreeg;
hij was een enthousiaste patriot (!) en moest toen met een groep nederlanders vluchten naar st omaars, waar hij van 1787 - 1795 woonde, (meester)bakker was, zijn eerste vrouw verloor en zijn tweede franse vrouw trouwde (waarmee hij later in nederland nog een hele serie kinderen kreeg waaronder conradus josephus elmendorp, de grootvader van jo elmendorp, waarmee mijn overgrootmoeder getrouwd was.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten