zondag 23 augustus 2020

23/8 rond iyidere

na een nacht met veel regen en donder, begon de dag aardig bewolkt maar gelukkig (nog) zonder regen; net niet goed genoeg om een plons in het zwembad te maken, dus dat bewaren we voor later. 

de regen schade blijft hier beperkt, we zien wel wat zand en stenen hier en daar op de weg maar het is gelukkig lang niet zo erg als in Giresun (zo'n 100km westwaards van hier) waar veel straten onder een dikke laag modder en stenen gekomen waren en er ook auto's en huizen beschadigd zijn en er vielen daar zelfs 4 doden!

in dit hotel tussen de theevelden blijven we 2 nachten en als het weer mooier geweest was, waren we de weg verder zuidwaards naar de anzer yayla op 2500m hoogte gereden, maar dat leek ons niet verstandig gezien de waarschijnlijke toestand van de wegen.

dus daarom rijden we eerst langs de zwarte zee kust met hoge bruine golven naar Of, en gaan we daarvandaan zuidwaards naar uzungöl. eerst zien we langs de weg behalve theevelden ook een flink aantal theefabrieken.


deze weg kronkelt tussen hoge bergen meest nog als een 2baansweg langs een rivier omhoog en overal wordt er druk gewerkt om de weg te verbreden en tunnels te bouwen;  op 1090m hoogte ligt aan het einde van de weg het uzungöl; het is eigenlijk een oud krater meer. 


eens was het hier alleen maar natuur met een dorpje met een moskee aan 1 uiteinde, maar jammergenoeg is het veel toeristischer geworden met veel hotelletjes en winkeltjes eromheen.
en nu ook met paraglyders en zipliners.




 


we hadden er graag nu een kop koffie met laz börek gegeten, maar dat is nergens verkrijgbaar waarschijnlijk omdat niemand ernaar vraagt en het snel bederft… 99% van de mensen die er rondlopen lijken arabieren, haast alle vrouwen zijn gesluierd en zeker de helft is een kara tavuk (oftewel een zwarte kip, een vrouw in een zwarte boerka).


dan rijden we terug over çaykara waar de meeste grote hotels in deze omgeving staan en eten daar echt turks eten op de enige plek waar dat verkrijgbaar is n.l. een lokanta (o.a. lekkere musaka).

terwijl we eten begint het al te regenen en dit wordt een plensbui als we weer in Of aankomen. dus het nodigt niet uit om nog verder te rijden en we keren naar ons hotel terug. vanaf 5 uur houdt de regen op maar de zon zien we nauwelijks tussen de dikke wolken. dus wederom geen zwem-weer.
het meisje bij de receptie belooft ons mooi weer voor morgen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten