vrijdag 28 augustus 2020

28/8 terug naar trabzon

eerst nog een uitgebreid ontbijt met meerdere eier gerechten zoals een gebakken eitje met sucuk, menemen (een soort roerei met groenten) en een laatste zwarte zee specialiteit : een pannekoek met kaas en peterselie. hond tobi bleef dichtbij ons in de buurt!


dan afscheid van yaşar en lia met de belofte dat we volgend jaar op onze boeking 50% korting zouden krijgen.

nog eens nagelezen hoe het nou precies met de laz zit. 
yaşar vindt de mensen van Trabzon en Rize geen echte laz, maar dat klopt toch niet. vanaf sinop (een flink stuk westelijk van Trabzon) tot nog in Georgie woonden de laz. ze waren eerst christenen en hadden hun eigen taal, die nog maar weinig gebruikt wordt, die verwant schijnt te zijn aan het baskisch! ook hun gebruiken lijken wat op die van de basken met liefde voor stieren vechten bv (zie de stier bij binnenkomst in artvin).
de laz zouden honderden jaren geleden vanuit de Caucasus naar dit gebied zijn getrokken en later in Turkije kennis gemaakt hebben met de islam, waarbij de bevolking van Trabzon en Rize kennelijk wat meer fervente aanhangers daarvan geworden zijn en wat meer zoals de arabieren willen leven...
tegenwoordig trekken de jonge mensen vaak weg om werk te zoeken en bevinden zich nu meer laz buiten dit gebied (Istanbul maar ook in Europa) dan aan de zwarte zee.
vaak hebben ze lichter gekleurd haar en een flinke haakneus!

terug naar Trabzon rijden van oost naar west langs de zwarte zee is een mooie rit, zeker bij mooi weer en een kalme blauwe zee rechts en de groene bergen links. we zagen in deze vandaag rustige zee zelfs hier en daar mensen zwemmen!



we deden nog een poging om lekkere laz börek in rize te vinden, maar die is jammergenoeg het hier vermelden niet waard! en rond 15:00 kwamen we aan bij een ander overnachtings plekje dan de vorige keer : de Alesha suites in yomra een plaats net ten O van Trabzon vlakbij het vliegveld dat ook aan de O kant van tranzon ligt.
het is een 10verdiepingen hoog modern gebouw met ruime suites, niet echt in een gezellige wandel omgeving, daarvoor moet je eerst de snelweg oversteken, maar verder wel zeer comfortabel.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten