dinsdag 25 augustus 2020

25/8 rond çamlıhemşin

we zitten nu in een royaal apartement op de derde verdieping van een gebouw op een heuvel boven de fırtına rivier in de wijk yağmurlu (regenachtig) van çamlıhemsin. een paar huizen verder zit een hotel dat een eigen brug over de fırtına rivier heeft gemaakt.






we zitten op een hoogte van 400m hier. aan de temperaturen is dat te merken, het weer is prachtig en overdag zelfs behoorlijk warm (haast 30 graden, denk ik) maar s'nachts daalt het enorm en wordt het behoorlijk koud (ca. 10 graden); met je bedovertrek is dat lastig, er ligt een dekbed op maar soms is dat veel te warm en dan later heb je het echt wel nodig...

eerst door het dorp çamlıhemşin met een standbeeld van een tulum (doedelzak) speler.



daarna gingen we vandaag naar de ayder yayla (is geen hoogvlakte maar meer het hoogste punt van een vallei), een prachtig stukje natuur met hoog oprijzende wanden met veelal dennebomen langs de fırtına rivier in de diepte met onderweg ook veel watervallen en boogvormige bruggetjes. Boven op 1400m aangekomen is het iets breder en daar kunnen overal allerlei groene bomen en watervallen bewonderd worden. 








het is alleen jammer dat er nog veel meer mensen dit moois willen bewonderen en daarom is langs het laatste gedeelte de weg helemaal gevuld met honderden hotelletjes en winkels. en er staat nog heel wat in de steigers… en vast geen andere plek om te wandelen als langs deze asfaltweg!

daarna gingen we langs şenyuva naar de zil kalesi. 






deze vallei is nog redelijk ongerept en daardoor erg mooi. weer langs een snel stromend riviertje en stijl hoog oprijzende bergen. 
we vroegen ons al af hoe de mensen bij die huizen hoog boven ons konden komen, en hier zagen we nog de oude zwarte zee methode :
een staalkabaal wordt gespannen met een ijzeren mand om goederen maar ook mensen naar boven te brengen. 




ook hier zagen we weer de rize kleuren groen/blauw.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten