zondag 17 juli 2022

17/7 italie - frankrijk (bergetappe)

onze b&b eigenaar andrea zei dat we eerst het fort van fenestrelle moesten gaan bewonderen, dit strekt zich van wegnivo (ca. 750m) omhoog tot zo’n 2000m op de rug van een bergkam van boven naar beneden. de bouw is in 1713 begonnen.
en daarna vond onze tom tom dat we vanaf hier noordwaards door de bergen naar susa moesten gaan, om de korste/snelste weg te berijden zonder tolwegen en toltunnels.


ondanks het feit dat we aangegeven hadden geen onverharde wegen te willen begaan, hebben we toch op de route over de col delle finestre (2176m) ruim 20km op onverharde, stijle en smalle wegen gereden.  omdat het zondag was, kwmen we overal op deze weg wandelaars, fietsers, motorrijders en autorijders tegen, die allen de uitdaging van deze weg eens mee wilden maken. tjeeh, wat een stofbende en snel ging het niet want bij elke tegenligger moest er een plekje in de berm gezocht worden. (gemiddeld 25km p/u ongeveer).
  

daarna volgde een volgende col de mont cenis (2085m) bij een mooi stuwmeer, maar die was geasfalteerd en net breed genoeg voor 2 autos, maar het was hier nog drukker, kennelijk was er een amateur fietstour en allemaal toeschouwers en veel motoren en 2 autoclubs (fiat 124 en bmw z1). 


tussen val cenis en mondane zagen we wederom zo’n naar beneden lopend fort, nu de retraite van maria-theresia.
 

daarna volgende we rivieren zoals de arc en waren de wegen makkelijker te berijden. 
en vanaf chambery werd het dal breder (gevormd door armen van de rivier de isere), en groener met iets lagere bergen op afstand ernaast.
door alle hoogtes hadden we het deze dag niet zo warm, soms was het maar 16graden.
toen we aan het einde van de dag bij ons hotel in grenoble aankwamen, waren moe, plakkerig maar voldaan…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten